Hörnefors logotyp

Frågor & Svar

Frågor Personbil
Vad kör jag för bil på Hörnefors?

Du kommer att köra en Volvo av senaste modell.

En liten ordlista.

Halkbana: Det gamla namnet på en Trafikövningsplats där man genomför riskutbildning för körkortselever. Se Trafikövningsplats.

Halkyta: Platsen som är hal på en Trafikövningsplats.

Riskutbildning: Namnet på den utbildning som är obligatorisk innan man får ta körkort för behörighet A och B i Sverige.

Riskutbildning 1 (B1): Den teoretiska delen av Riskutbildningen. Utförs på en trafikskola.

Riskutbildning 2 (B2): Den praktiska delen av Riskutbildningen. Utförs på en trafikövningsplats.

Trafikövningsplats: Utbildningsplats där man genomför riskutbildning för körkortselever.

Kan jag köra med min egen bil?

Ja, men endast om du har ett handikapp som kräver bil med specialutrustning. Du måste meddela oss om detta vid bokningen under "Övriga önskemål".

Kan jag dela bil med min kompis?

Nej, under undervisningen så kör eleverna själva i bilen.

Hur lång tid tar Riskutbildningen?

Riskutbildningen Del 2 tar c:a 3,5 timmar för och innehåller, förutom praktik på bana även teoridelar och upplevelser i säkerhetshall och lektionssal.

Hur många sitter med i bilen under utbildningen?

Du kommer att köra själv med en av våra bilar.

Får jag köra automatväxlad bil?

Ja, detta får du välja själv. Du anger det när du bokar din utbildning.

Frågor Motorcykel
Ska jag ta med egen motorcykel?

När du gör din Riskutbildning del 2 på MC så ingår det lån av motorcykel. Du får givetvis ta med din egen motorcykel om du så önskar.

Hur lång tid tar Riskutbildningen?

Riskutbildningen Del 2 tar c:a 4,5 timmar för och innehåller, förutom praktik på bana även teoridelar och upplevelser i säkerhetshall och lektionssal.

Behöver jag ta med egen utrustning?

Vi har MC-ställ, stövlar, handskar och hjälmar i de flesta storlekar. Är du osäker så ta med egen utrustning eller kontakta oss om du har funderingar.

Gemensamma frågor Körkort
Kan man bli underkänd?

Det är visserligen inte ett prov som du ska genomföra i Hörnefors, utan en utbildning. Men du måste av utbildnings- och säkerhetsskäl, vara duktig på att köra bil, för att kunna uppnå de mål utbildningen (Vägverkets kursplan) kräver.
Det är också viktigt att du är duktig på det språket läraren pratar, då du sitter själv i bilen och ett missförstånd kan leda till olyckor. 

Får jag pengarna tillbaka, om jag nekas intyg?

Nej det får du inte. Om du blir nekad intyg och/eller blir avvisad från banan, så är avgiften förverkad.

Hur betalar jag?

Du bokar och betalar on-line här på www.htc.nu. Läs vidare under fliken Boka tid

För att komma till bokningssidan klicka här.

Hur mycket kostar det?

Priserna finns under fliken Boka tid. Klicka här för att komma till prislistan.

Kan jag betala på plats?

Nej. Vi hanterar inte kontanter eller kort på plats. All bokning och betalning sker här på sidan.

Kostar det extra att boka över nätet?

Nej det det kostar inget extra för bokning över nätet utom om du väljer betalsättet "Fakturera mig". Då tillkommer det 50 kronor i fakturaavgift. Observera att du måste ha fyllt 18 år för att få köpa via faktura.

Vad gäller om jag måste boka av?

Avbokning skall göras senast 24 timmar före utbildningens start. Om avbokningen görs senare så debiteras hela beloppet. Vid akut sjukdom där läkarintyg kan uppvisas får ny tid bokas utan kostnad. Avbokningar görs på "Min sida". Om du inte har möjlighet att logga in, kan avbokningen också göras under kontortstid via telefon 0930-212 86 eller per mail till info@htc.nu.

När får jag mitt intyg om genomförd riskutbildning?

Det finns inga intyg längre. Du blir numera rapporterad digitalt till transportstyrelsen direkt efter genomförd och godkänd Riskutbildning enligt vägverkets föreskrifter.

Behöver jag körkortstillstånd för att få genomföra Riskutbildningen?

Nej. Du ska däremot vara i slutet av din utbildning när du genomför den praktiska delen av din riskutbildning.

Måste riskutbildningen vara klar innan kunskapsprovet genomförs?

Ja, alla som gör kunskapsprov från 1 september 2008 ska ha genomfört sin riskutbildning. Du ska alltså vara så gott som klar med din körutbildning du måste kunna köra obehindrat och självständigt, i både stads- och landsvägstrafik. 

Kan man genomgå Riskutbildningen, fast man redan har körkort?

Ja! Kontakta kursbokningen eller läs mer information här.

Ingår kostnaden för Riskutbildningen i körkortstillståndet?

Nej!

Hur länge gäller Riskutbildningen?

Din riskutbildning är giltig i fem år eller tills du har klarat din uppkörning och körkortet blivit utfärdat. Blir du av med ditt körkort och behöver göra ett nytt förarprov måste du göra om både riskutbildning del 1 och del 2. Vill du läsa mer om giltighet, undantag m.m. klicka här.

Varför måste jag ha med mig legitimation?

Enligt Vägverkets föreskrift ansvarar den som är lärare vid utbildningen för att en identitetskontroll sker. Identitetskontrollen ska utföras av läraren före påbörjad utbildning. Kraven i föreskriften finns för att säkerställa kursdeltagarens identitet innan rapportering till Transportstyrelsen sker.
Elev som inte kan uppvisa legitimation vid utbildningsstart får därför inte genomföra utbildningen, men erbjuds istället att kostnadsfritt boka om tiden.
Till utbildningstillfället är det därför viktigt att ta med en godkänd legitimation. Som godkänd legitimation räknas:

  • Pass
  • Körkort
  • Annan legitimation som är försett med välliknande foto

Legitimationen får inte vara skriven med ett annat alfabet än det svenska. Föräldrar samt mor- och farföräldrar kan legitimera sina barn. Makar kan legitimera varandra. Legitimering som ”känd” kan accepteras om personen är välkänd för läraren eller annan anställd på Umeå Trafiksäkerhetscenter.

Vad är ett utandningsprov?

Innan utbildningen på banan startar så genomförs det ett alkotest i form av ett utandningsprov. Provet går till på så vis att varje kursdeltagare får blåsa i ett testinstrument. Instrumentet visar om det förekommer alkohol i blodet eller ej.
Om en kursdeltagare blåser ett positivt test så avbryts dennes utbildning och kursavgiften är förverkad.
Mätinstrumenten som används på Umeå Trafiksäkerhetscenter är av typen Dräger Interlock samt Foxguard Alkolås. Testinstrumenten servas och testas regelbundet.

Om jag känner mig lite osäker på det svenska språket?

Utbildningen sker i grupp och på svenska. Därför är det viktigt att du som är osäker på svenska tar med dig någon som kan översätta åt dig under hela utbildningen.
Detta ansvarar du själv för.
The entire course will be held in Swedish. It is important that you bring an interpreter if you feel unsure about the Swedish language.
Den som är tolk får inte vara elev samtidigt. Endast en elev per tolk.

Har du inte tillräckliga kunskaper i svenska och därför har svårt att följa med i undervisningen kommer läraren att avbryta din utbildning. Vid avbruten utbildning är avgiften förverkad.

Kan man genomgå utbildningen när man är gravid?

Ja, men du måste informera din lärare om detta så att han kan undanta dig från de frivilliga momenten (krocksläde och vältebil) i utbildningen. Dessutom är det viktigt att du rådgör med din barnmorska, angående bilkörning där hårda bromsningar ingår.

Hur lång är väntetiden?

Om du vill vara säker på att få en tid som passar dig, så bör du boka minst 2 till 4 veckor i förväg.

Får jag ta med en kompis eller förälder?

Ja, men endast tolk får följa med på teorin och ut på banan.

Jag har inte fått någon bekräftelse på min bokning via mail!?

Kontrollera så att mailet inte har fastnat i ditt spamfilter och hamnat i skräpposten. Du kan alltid logga in på "Min sida" och kontrollera din bokning. Där kan du också skriva ut din bokningsbekräftelse. Om du inte kan se någon bokning, hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig.

Finns det raster under kursen så att man kan äta?

Det finns inga raster under kursen. Däremot samlas gruppen för genomgång på banan vid ett par tillfällen. Planera därför din kosthållning, speciellt om du är diabetiker.

Finns det café/restaurang?

Nej, vi har ingen försäljning av mat/fika.

Jag kom 10 minuter försent och fick inte köra. Varför?

Eftersom detta är en gruppundervisning så måste samtliga elever vara med från början. Den tid vi aviserar ligger 15 minuter före kursstart. Du kom troligtvis hela (15 + 10 min.) 25 minuter försent och då hade kursen redan startat.

Important information in English

The entire course will be held in Swedish. It is important that you bring an interpreter if you feel unsure about the Swedish language.